Papucsok

Újabb Papucsok

2009. október 20. 0:00 / Hajnal Géza

Három év telt el a Papucsok megjelenése óta. Mára az összes példány elfogyott. Hogy hányan olvasták: nem tudom. Sokaknak így dedikáltam: „Lesz Papucsok II. is!" Ezt nem azért tettem, mert feltétlenül újabb könyvet akartam írni ebből a kimeríthetetlennek tűnő témából, hanem azért, mert az élet folyamatosan táplálta füzetemet. Ismerőseim folyton papucstörténetekkel zaklattak. Férjek érdeklődtek rendszeresen: Szerepelhetnék én is a következőben? Volt, aki havonta hívott, hogy megossza velem házassága kalandjait. Társaságban az asszonyok csak óvatosan mertek beszélni előttem, tartottak a tollamtól. Ha csak egy-két ezer ember körében is, de a „papucs" mozgalommá vált. Ha nem így történik, akkor is lett volna elég munícióm, hiszen én is házasságban élek. Feleségem ráadásul folyton azzal fenyegetett, hogy Tűsarkak címmel ő is írni fog egy könyvet. Időnként fel is sorolja azokat a ballépéseimet, amiket feltétlenül papírra vet majd. Szerencsére neki nálam is kevesebb ideje van. Én lettem kész előbb. (Készülő könyvéből azonban egy gyöngyszemet beemeltem, a Guriga címűt.)

Mikor az Igen szerkesztői felvetették, hogy indítanék-e egy blogot a papucsok égisze alatt, boldogan mondtam igent. Megmutattam Évának az első öt karcolatot. Segítő szándékkal kardoskodott, hogy ő akarja begépelni a szövegeimet, diktáljak neki. Mikor ennek ellenálltam, mondván: gépelés közben még gondolkodom, nekiesett a beírt oldalaknak. Húzott, javított, beleírt, a végén alig ismertem rájuk. De tényleg jobbak lettek.

- Mostantól így fogunk dolgozni! - mondta elégedetten.

Megpróbáltam megőrizni függetlenségemet, s megírtam az összes történetet egyedül. Gondoltam, Éva az egészről alkosson véleményt. Kinyomtattam neki mindent, s vártam a bírálatot. Éva olyan szabotázsakcióba kezdett, melyért egy diktatúrában kivégzés járna. Két hétig rá se nézett a papírkötegre. Első este, mikor nekiülhetett volna az olvasásnak, hazahozott az iskolából egy másfél méteres, körülbelül nyolc kilós osztálymacit. Hogy azt neki ki kell mosnia, mert megígérte. A maci nem fért be a mosógépbe. A kádba is alig. Két napi áztatás után, öt napig csöpögött belőle a víz a teraszunkon. Aztán talált a tanáriban három lópokrócot, amik húsz éve nem láttak vizet. Ezeket is kimostuk, természetesen. Persze közben zajlott az élet, ezerféle dolga volt szegénynek, szabadidejében meg mosni akart.

Aztán elutaztak a szomszédaink, és rábízták Évára a nyuszit. A nyuszinak mindkét füle le van konyulva. Esténként is vele foglalkozott, mert állítólag depressziós lett. Nem evett, és összepisilte a kanapét. Egy hét után végre megjöttek a szomszédok, s Évának nem volt mit tennie: olvasnia kellett. Komor arccal, homlokát ráncolva fürkészte a sorokat, meglestem egy méretes szobanövény mögül. Aztán kapott egy sms-t, s attól hirtelen fülig ért a szája. A barátnőjével viccelődtek. A sűrű üzenetváltások felélénkítették, az én szövegem fölött ásítozott.

Még két este így ment, míg elkészült. Ugyanazokat a tartalmi és stilisztikai észrevételeket tette, miket hivatalos bírálóm. Objektíven értékelt. Köszönet érte! És azért is, hogy hozzám jött feleségül.

Sokan kérdezik, hogy én papucs vagyok-e. Ezt döntsék el a kedves Olvasók. De annyit fel tudok hozni Éva mentségére, hogy nem sok férj van, aki ilyesmiről írogathat... E könyv első és utolsó története azonban hasonlóan szabad emberek tollából valók, érdemesek a megjelenésre.

Ne legyenek illúzióink: mindnyájan papucsok vagyunk!

Cimkék: újabb papucsok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

Hajnal Géza novellái fiúknak, férjeknek és agglegényeknek! (Minden szerdán.)

Keresés

Keres

Cimkék

Ádám (1), anyukák (1), apukák (1), újabb papucsok (1), Éva (1), bakfisok (1), büszkeség (1), bizonyítvány (1), budi (1), család (1), cseresznyefa (1), falikút (1), foci (2), Fradi (1), gatya (1), házasság (3), hieroglifák (1), Kádár János (1), Kazánkirály (1), kocsi (1), meccs (1), Nationalelf (1), nyaralás (1), rock (1), slicc (1), szerepek (1)

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

© 2008-2020, IGEN